1. HASTA YORUMLARI
  2. SIK SORULANLAR
Ankara Varis TedavisiANKARA VARİS TEDAVİSİ
  1. HASTA YORUMLARI
  2. +90312 224 1314
Ankara Varis TedavisiAnkara Varis Tedavisi
Merhaba;Size hangi konuda yardımcı olabiliriz ?

Varis Hastalığının Dereceleri

Varis Hastalığının Dereceleri hakkında bize çok fazla soru gelmektedir. Biz bu sorulara ayrıntılı şekilde cevaplar vermekteyiz. Çoğu varis hastası kendilerinde gördükleri varis rahatsızlığının derecesine göre tedavi kararı vermeye çalışmaktadır. Oysa durum böyle değildir.

Varis başlangıcı

Varis hastalığının ilk aşamasında çoğu zaman hastalar varis hastalığının belirtilerini kendilerinde görmezler. Ancak bu durum onların varis hastası olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Bu varis hastalarının büyük bir bölümü varis tedavisi yaptırmaktadır. Bu kişilerin bu şekilde davranışı ve tedaviye gelmemeleri varisin daha da ileri aşamalara ulaşmasına neden olmaktadır.

Varis Hastalığının Dereceleri

İlerlemiş varis hastalığı

Varis hastalığının ikinci aşaması ise artık belirtilerin ortaya çıkması ve bu belirtilerin hastalarda belirli sıkıntılara yol açması ile anlaşılmaktadır. Varis hastalığının belirtilerinden özellikle ayakta ve bacakta şişlik olması göze çarpan ilk yönleridir. Ayak ve bacak ağrısının şiddeti varis hastalarının büyük bir bölümünün tedavi kararına etki etmektedir. Varis hastalığın aşamalarına bağlı olarak ortaya çıkan dolgunluk hissi ve kaşıntı halleri ise nispeten daha hafif belirtiler olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavi için en iyi dönem aslında bu dönemdir denilebilir. Çünkü bu evrede varise müdahale edildiğinde varisin tekrarlama ihtimali iyice azalmıştır. Tedavi yapıldığında son evre varis rahatsızlığı ortaya çıkmayacaktır.

Son evre varis hastalığı

Varis hastalığının ilk iki evresinin geçilmesi sonrasında artık tedavinin bir zaruret haline geldiği kan dolaşımındaki bozukluk dolayısıyla bacakta kalıcı şişlik halinin oluşması, ağrıların dayanılmaz hale gelmiş olması, kaşıntı dolayısıyla cildin kaşımaktan tahriş olması ve kaşıntıya bağlı açık sulu yaraların oluşması halinde varis artık en son evreye gelmiş sayılır. Bu aşamadaki varis hastaları varisklinigi.com da tedavi edilmektedir.

Varis hastalarına tavsiyemiz

Varis hastalığı ciddiye alınması gereken çok önemli bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorununun ihmal edilmesi, varis hastalığının ilerlemesine neden olunması, varis tedavisini daha da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle varis hastalığının belirtilerini kendinizde gördüğünüzde varisinizin hangi aşamada olduğuna bakmadan hemen tedavinizi yaptırın.

Varisli damarların klinik sınıflandırması

  • Primer varisli damarlar. Alt ekstremitelerin primer varisli damarları, anormal şekilde çalışan ve etiyolojisi büyük ölçüde bilinmeyen dilate ve kıvrımlı damarlardır. Anatomik bakış açısından, varisler yüzeysel veya derin olabilir. Varisli damarlar, yüzeysel sistemin yetersizliğine veya derin sistemin ve bazı büyük venöz yetersizliğine sekonder olabilir. Derin sistemin primer kapak yetersizliğine konu olabileceği ancak yüzeysel sistemin en çok etkilenen sistem olduğu kabul edilmektedir.
  • Telenjiektaziler1 mm veya daha küçük çaplı intradermik damarların dilatasyonlarıdır. Boyut 1 mm'dir. Lokalize veya dağınık olabilirler ve kırmızı, morumsu veya mavi olabilirler. En sık uyluklarda lokalizedirler, ancak ekstremitenin diğer bölgelerini etkileyebilirler. Genellikle retiküler veya trunküler varisler gibi diğer varisli damar türlerinden muzdarip uzuvlarda bulunurlar.
  • Retiküler varisler1 ila 4 mm arasında değişen dermik 26 pleksusun genişlemiş damarlarıdır. Konumlarına bağlı olarak, renkleri morumsudan maviye değişir. Lokalize olabilir veya yayılabilir ve ekstremitenin farklı bölgelerindeki varislerin diğer aşamaları ile ilişkili olabilir.
  • Trunküler varisli damarlar, büyük veya küçük safen venleri ve kolları boyunca dağıtılan varislerdir. Çapları 4 mm veya daha büyüktür ve pelvis ve gastrocnemius ve soleus kasları gibi diğer venöz bölgelerin varisli damarları ile ilişkili olabilir. İzole yetersiz perforatörlerin sonucu olabilirler.

Hastalığın klinik aşamaları

Alt ekstremitelerin primer varisli damarları dört klinik aşamada sınıflandırılabilir:

  • Aşama 1. Asemptomatik.
  • Aşama 2. Semptomatik. Ödem, ağırlık, yorgunluk, yanma hissi, kramplar, kaşıntı ve ağrı en yaygın semptomlardır.
  • Aşama 3. Deri Değişiklikleri I. Bu aşamada pigmentasyon, egzama, ölçeklendirme ve selülit yaygındır. Bu belirtiler genellikle bacağın distal üçte birine ve ağırlıklı olarak medial yönden lokalizedir.
  • Aşama 4. Deri değişiklikleri II. Lipodermatoskleroz ve ülserasyon. Lipodermatoskleroz, kronik venöz yetmezliğin ileri bir aşamasıdır. Yüzeysel venöz yetmezliğin bir sonucu olarak, tek başına veya derin venöz yetmezlik ile mevcut olabilir. İkincisi, reflü, tıkanıklık veya her ikisinin bir kombinasyonu olabilir. Mikrodolaşım değişiklikleri ve kronik enflamatuar süreç, deri, deri altı doku ve bazen fasya ve periosteum içeren fibroz ve skar dokusu üretir.
  • Ülserasyon, yüzeysel veya derin venöz sistem sorunun son aşamasıdır. Tercihen medial yönde, ekstremitenin distal üçte birinde lokalizedir, ancak bacağın lateral yönünde ve ayağın dorsumunda daha az sıklıkta ortaya çıkabilir.
Varis Hastalığının DereceleriSık Sorulan Sorular1
  • Varis Şikayetleri Nasıl Azalır?

    Varis şikayetlerinin azalması ve rahatlama hissedilmesi için bazı gerçekleştirilmesi gereken uygulamalar mevcuttur. Dilerseniz bunları sayalım;

    1- Egzersiz Yapılmalı
    Anlaşıldığı üzere varis hareketsizlikten dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla şikayetlerde hareketsiz kalındığı süre ortaya menfaat. Küçük egzersizler, bacak hareketleri, bisiklet sürmek yahut yüzmek bunun gibi aktiveteler ile şikayetlerden uzaklaşmak olası olabilmekte.

    2- Kilo alınmamalı aşırı kilolar verilmeli
    Fazla kilolu kişilerin bacaklarına binen yükte artış gösterdiğinden şikayetler artabilir. Dolayısıyla kilo vermek bir çok aşırı fazla sıhhat sorununda fayda gösterdiği gibi variste de işe yarayacaktır.

    3- Doğru pabuç seçimi
    Fazla yüksek topuklu yahut ayağa küçük gelen ve sıkan ayakkabıların tercih edilmesi de şikayetlerin artmasına yol açar. Dolayısıyla ayakta sorunsuz duran ve çok fazla hafif topukları yüksek olan ayakkabıların tercih edilmesi gerekmektedir.

    4- Bacakları yukarıda tutarak istirahat etmek
    Gün arasında akşama doğru artış işaret eden ağırlık ve yorulmak hissini bireyler evlerine giderek istirahat ederek atmak isterler. Bacaklar kalp seviyesinden daha üstte durmak şekli ile yapılacak olan istirahatler son derece yarar sağlıyor.

    5- Uzun süre oturmak ve dinlenmek
    eğer ayakta fazla zaman durdunuz ve yorulduysanız ve ya şikayetleriniz artış gösterdiyse oturmalı ve uzun bir süre dinlenmeniz gerekebilir.

    6- Bacak bacak üstüne atmamak
    Bir çok uzmana göre bacak bacak üstüne atmak kan dolaşımını yavaşlatmaktadır, dolayısıyla bu da varislerin artışına sebep olabileceği benzeri varis oluşumuna da yol açabilmektedir.

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • Ö
    Özlem Demir11.12.2022

    Merhabalar doktor hanım ben 52 yaşındayım Mersin'de yaşıyorum. iç ve dış varislerim mevcut. İleri seviyede varislerim var fakat son evre değil çok şükür fakat 11 mm olmuş hatta doktor bahçe hortumuna dönmüş dedi çok üzüldüm yara kanama vs yok karıncalanma uyuşma kramp oluyor ayak altımda kuruluk özellikle uyuşma karıncalanma var bazen ağrı oluyor dinlenince geçiyor doktor ameliyat demişti fakat henüz olmadım kızım sizi keşfetti sormak istedik. Maliyeti merak ediyoruz. Kronik venöz yetmezliği teşhisi konuldu ayak bileğimde hafif kararmalar var ayağımı nemli tutup egzersiz yapıp dinleniyorum doktor köpük tedavisinin fayda etmeyeceğini söyledi açık ameliyat olabilirsin dedi. Damarlar çok genisken kuculebilir mı çapı daralır mı inşallah geç kalmamisizdir şimdiden teşekkürler

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Özlem hanım merhaba. Detaylı bilgi için yetkili personelim WhatsApp üzerinden size ulaşmış. Sevgiler.

  • N
    Nilüfer Üzellik27.10.2022

    Kolay gelsin hocam her iki uyluk kismi iç bacak ta yanma ağırlık acıma kaşıntı güçsüzlük var Dr a gittim ultrason istedi ama 1 hafta var bu aşamada ultrason gününü bekleyimmj başka hastaneye başka bir şehre gideyimmi aciliyeti var mıdır aşırı yangi acı ve kaşıntı var ayakta durmak ta yürümekte zorluk çekiyorum teşekkür ederim

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba başka bir merkezde alanında uzman bir hekim tarafından ultrason değerlendirilmesi iyi olur. İyi günler dilerim.

  • Ş
    Şilan Apak17.10.2022

    Merhaba benim sağ ve sol bachimda birkaç kılcal damar belirdi Doktorlar herkesde bundan var diyip geçiştirdi ne yapabilirim önlem olarak

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba, maalesef damarlar oluşacaksa ne yaparsanız yapın genetik yatkınlık varsa oluşur. Aşırı kilo alma, ağır kaldırma, ayakta fazla durma, dar kıyafet giyme oluşumu da hızlı etkiler. Sevgiler.

  • A
    Aysu01.10.2022

    Merhaba hocam sağ ve sol vsm ( vena safena magna ) da yetmezlik 6.0 mm 6.8mm kadar çıkmaktadır ,sağ-solda ferforan yetmezlik mevcut kılcal damar için gittim önce ameliyat dendi napmam lazım

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba EVLA tekniği ile ameliyatsız tedavi uyguluyorum. Sizi yönlendire bilmem için muayene etmem gerekir. Yetkili personelim sizi aramış fakat ulaşamamış. 0532 385 31 93 numaralı hattımızı ararsanız yardımcı olabiliriz. Sevgiler, sağlıklı günler...

  • H
    Hatice Uyar28.07.2022

    Hocam annem 75 yaşında kalça dahil ayak uclarına kadar çok ileri varisleri var kanamalar var tedavi için ne yapılabilir ağrısı çok fazla hastane de ameliyat etmediler yaşını öne sürdüler ama annem çok zor durumda lütfen yardımcı olurmudunuz

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Hatice hanım merhaba, muayene ve detaylı bilgi için personelim sizi arayacak. Sağlıklı günler dilerim .

  • Z
    Zumrut Gk17.01.2022

    Merhaba, doktora gittim ve varis orta derece hastalığınız var dedi. Orta derece deyince ne anlama geliyor? Ilac kullanmaniz gerek dedi en az 6 ay ve varis corabi onerdi. Sol bacagimda 2 hafif buzusmus goze gelen kisa damarim var. Tahlilerim sonucu da damarlardan bir kacak durumdan bahsetti. Ne kadar anlatsa da anlamadim. Siz anlatabilir misiniz?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba, tam olarak bende anlamadım. Cerrahi boyuta gelmeden varisleri ameliyat edemiyorlar. Benim yaptığım yöntemlerde iğne ve fiberin gire bileceği bütün damarlara erkenden müdahale edebiliyorum. Varisin ilerlemesine de gerek kalmıyor. 0532 385 31 93 numaralı hattımızı ararsanız işlemler ve muayene için detaylı bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

  • H
    Hilal Kula01.05.2021

    Sol vena safena Magna istirahat halinde proksimal kesimde çapı 6.4 mm , uyluk orta kesimde 3.2 mm , popliteal düzeyde 2.4 mm ölçülmüştür.vena safene parva istirahatte en geniş çapı 4.6 cm Sağ vena safene Magna istirahat halinde proksimal kesimde çapı 5.9 mm , uyluk orta kesimde 3 mm , popliteal düzeyde 2.3 mm ölçülmüştür Sağ sol alt ekstremitede derin ve yüzeyel venöz yetmezlik bulguları. Hocam özellikle sol bacakta şiddetli ağrı ve şişlik yaşıyorum , orta basınçlı diz altı varis çorabı kullanıyorum, 28 yaşında kadınım , ne önerirsiniz , şimdiden çok teşekkürler iyi çalışmalar diliyorum

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Hilal hanım merhaba anlattıklarınıza göre varisleriniz var. Varisler ağrı vs. yapar. Önereceğim şey varisler için tedavi olmanızdır. Aksi taktirde varis çorabı şikayetlerinizi ve varislerinizi tedavi etmez. Sağlıklı günler dilerim.

  • H
    Hüsniye K.11.10.2018

    hocam Çankırı dan yazıyorum. benim bacaklarım geceleri çok ağrıyor ve kramp giriyor. Sürekli uykudan uyanıyorum. ama bacaklarımda hiç damar yok şişme de olmuyor. burda doktora gittim varis olabilirsiniz dedi. ama hiçbir ilaç yazmadı. geceleri ağrı kesici alıyorum ama kramplara çözüm bulamadım. bu bendeki varisin derecesi düşük müdür? tedavi olmam gerekir mi?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Hüsniye hanım geçmiş olsun, tarif ettiğiniz belirtilerin tamamı varis hastalığını gösteriyor. Ancak kesin teşhis mutlaka muayene ile konulabilir. Varisinizin seviyesini anlamak için mutlaka bu muayeneyi olmanız gerekmektedir.

  • H
    Harun Kuzgun23.07.2018

    ilerlemiş varisin tedavisi için lazer tedavisi yapılabiliyor mu. sitenizi okudum ama emin olamadım. bu konuda bana net bir cevap verebilir misiniz

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Harun bey geçmiş olsun, Eğer ilerlemiş varisleriniz varsa endo venöz lazer ablasyon ile varis tedavisi yapılması mümkündür. Endo Venöz Lazer Ablasyon damar içi lazer tedavisidir.

  • E
    Ersoy Üzün06.07.2018

    hocam merhaba, benim varis sorunum var. gittiğim kalp damar cerrahı şimdilik ameliyat olmanıza gerek yok dedi. varis çorabı giyiyorum. acaba ne zaman ameliyat olmam gerekir. bir de ameliyatsız varis tedavisi her variste olur mu?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Öncelikle geçmiş olsun Erso Bey.Kliniğimizde kesi tanı için Dr. Rengin hocamızın size ayakta Doppler US çekmesi gerekir. Daha sonra bir venöz haritalama oluşturuluyor. Sizin için uygun olan tedavi planı Skleroterapi ( Köpük Tedavisi) mi ? yoksa Endovenöz Lazer Ablasyon mu ? buna karar veriliyor. Skleroterapi (Köpük tedavisi) Genelde kılcal varislerde ve orta derece varislerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. 1-2 senansa biter ama nadirde olsa 4-5 seans süren hastalarımızda oluyor. Bunun sebebi varislerin azlığına ya da çokluğuna bağlıdır. Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA) ; venöz yetmezlik,damar genişlemesi ve ameliyat olması gereken damarlarda uyguladığımız ikinci bir tedavi yöntemidir.Ameliyatsız tedavimiz bu EVLA sayesinde hastalarımızın sağlığına hemen kavuşmasını ve yaşamına olumlu devam etmesinde en büyük etkendir. Kesi yok, dikiş yok ve anestezi almadan tedavilerinize yürüyerek gelip gideceğiniz bu tedavi yöntemlerimizde tekrarlama, herhangi bir sorun yaşamadan varislerinizden kurtulmanız mümkündür. Fiyat Bilgisi ve Randevu için bize (0312)224 13 14 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.

Soru Sor
Adres Ufuk Üniversitesi Caddesi, Farilya Business Center, No: 8 Kat: 14 Ofis: 68 Çukurambar / Çankaya / Ankara Klinik 0312 224 1314 Mobil 0532 385 3193 Mail infodrrengin.com
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0312 224 13140532 385 3193