1. HASTA YORUMLARI
  2. SIK SORULANLAR
Ankara Varis TedavisiANKARA VARİS TEDAVİSİ
  1. HASTA YORUMLARI
  2. +90312 224 1314
Ankara Varis TedavisiAnkara Varis Tedavisi
Merhaba;Size hangi konuda yardımcı olabiliriz ?

Varis Kimlerde Görülür?

Varis Kimlerde Olur?

Sadece yaşlıların varisli damarlara yakalandığına dair yaygın yanlış anlama çok mantıklıdır, çünkü yaşlandıkça damarlarımız ve valflerimiz de yaşlanır, bu da zayıflayabilirler.

Ama gerçek şu ki, 20'li yaşlarındaki bir kadın bile varisleri olabilir. Bazı insanların varis hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir ve yaş sadece bir faktördür. Varise duyarlı olabilecek diğer insan grupları şunlardır:

Varis Kimlerde Görülür?
  • 40 yaş üstü erkekler ve kadınlar- 40 ila 80 yaşları arasında %25 oranında kadının varisi vardır. Kadın hormonlarının bunda rol oynadığı düşünülmektedir. Daha fazla risk altındayken, gerçekte, varisi olan kadınlar sadece değildir. Aynı yaştaki 40 ila 80 yaş arasındaki erkekler arasında, %20 oranında ve yaygın biçimde varisli damarları vardır.
  • Hormon ilacı kullanan kadınlar Bazen menopoz semptomlarına yardımcı olmak için reçete edilen doğum kontrol hapları veya hormon replasman tedavisi alan kadınlar, varisli damarlar için daha fazla risk taşırlar.
  • Güçlü bir aile öyküsü olan insanlar - Ailenizin diğer üyelerinin varisi varsa, onlardan da genetik olarak almanız muhtemeldir. Bunun nedeni, sızdıran kapakçıkların kalıtsal olduğu düşünülmesidir.
  • Aşırı kilolu veya obez insanlar - Artan ağırlık, kapakçıklara ve damar duvarlarına ek yük getirir ve varisin gelişme olasılığını artırır.
  • Kan pıhtısı veya damar hasarı öyküsü olan herkes - Travma veya kan pıhtısı varlığında damardaki herhangi bir hasar, kapakçıklara ve damar duvarlarına zarar verebilir ve damarın varisli bir damar haline dönüşme olasılığını artırabilir.
  • Hareketsiz işleri olan insanlar - Uzun süre oturmanızı gerektiren bir masa işiniz varsa, varis geliştirebilirsiniz. Bacak kasları kanın ileriye doğru hareketinde önemli bir rol oynar, ancak uzun süre oturduğumuzda veya durduğumuzda, kasların kanı yer çekimine karşı hareket ettirmesine yardımcı oluruz.
  • Ayakta çalışan işçiler - Restoran çalışanları, öğretmenler, uçuş görevlileri ve posta taşıyıcıları uzun süre ayakta kalmayı gerektiren mesleklerden sadece birkaçıdır. Tıpkı otururken olduğu gibi, uzun süre ayakta durmak damarlara stres verebilir ve varisin gelişme olasılığını artırabilir.
  • Hamile kadınlar - Hamilelik sırasında, gelişmekte olan fetus, alt karın bölgesindeki damarlara dayanır ve bu da bacaklarda kan birikmesi miktarını artırabilir. Tipik olarak, hamilelikle ilgili varisli damarlar bebek doğduktan sonra kaybolma eğilimindedir.

Varisin sık görülebileceği kişiler

Varis oluşumunu tetikleyen bazı faktörler vardır. Bu faktörlere sahip kişilerde varis daha sık görülür:

  • Yaşlılık,
  • Aile ya da yakın akrabalarda varis olması (genetik),
  • Hormonal değişiklikler: Örneğin bluğ çağında, gebelikte ve menapoz döneminde olan hormonal değişiklikler, doğum kontrol hapları ve östrajen ve progesterone içeren ilaçların kullanılması varis riskini artırır.
  • Gebelik: Gebelikte vücutta dolaşan kan miktarı anormal düzeyde artar, beraberinde hormonal değişiklikler ve karın içi basıncındaki artış varis riskini artırır. Genelde doğumdan 3 ay sonra varislerin önemli bir bölümü kaybolur ama gebelik tekrar olduğunda, varisler yeniden oluşur.
  • Şişmanlık, bacak yaralanmaları, uzun sure ayakta kalmak toplardamarlarda zayıflığa ve varis oluşumuna yol açabilir.
  • Güneşlenmek yada bronzlaşmak kılcal damar varislerinin oluşmasına sebep olabilir.
  • Toplardamar tıkanıklığı yada pıhtı geçirmiş olanlar varis oluşumu riski taşırlar.
  • Uzun süre ayakta durmayı gerektiren mesleklerde çalışanlar yukarda yer alan faktörler varlığında varis için risk taşırlar.
  • Ancak bu faktörlerin olması her zaman varis gelişeceği anlamına gelmez. Bu faktörleri taşıyanlarda, taşımayanlara göre daha fazla oranda varis görülmektedir.
Varis Kimlerde Görülür?Sık Sorulan Sorular2
  • İç Varis Neden Oluşur?
    İç Varis Neden Oluşur?

    Varis hastalığına neden olan diğer sebeplerin tamamı iç varis için de sayılabilir. 

    Temel olarak iç varise neden olan olay genetik yatkınlıktır. Ailesinde varis hastalığı geçmişi olan kişilerin kendilerinde de varis hastalığının görülmesi ihtimali yüksektir. 

    İç varis cilt yüzeyinden görülen varis hastalığından farklı değildir. 

    İç varis bacak kaslarının içinde bulunan ve dokuların arasında görülmesi mümkün olmayan toplardamarlarda görülen varis tipidir. İç varis hastalığına yakalanan kişilerin bu hastalığın teşhisini mutlaka bir radyoloji uzmanına yaptırmaları gerekir. Radyoloji uzmanları damarların durumunu renkli doppler ultrason ile tespit ederek hastalığın seviyesini ve durumunu hastalaya bildirebilir. 

    İç varis tedavisi için hemen bize ulaşabilirsiniz. 
  • Gebelikte Varis Neden Oluşur?
    Gebelikte varis neden oluşur diye sorar anne adayları

    Gebelikte varis sorunun cevabı çok basittir aslında;

    Hamile kaldığınızda vücudunuzdaki kan miktarı çok fazla artar. Artan kan miktarının taşındığı damarlar ise aynı miktarda kaldığı için bazı toplardamarlarda aşırı yük dolayısıyla varis oluşabilir. Damarların kapasitesinin çok üzerindeki bu kan miktarının damarların içine büyük bir basınç yaratacağı hiç kuşkusuzdur. Oluşan bu basınç karşısında toplardamarların içindeki kapakçıklar kanın aşağı doğru kaçışını engelleyemez ve kanın aşağı doğru kaçması ile bacaklarda şişme ve varise bağlı diğer şikayetlerin ortaya çıkmasın neden olur.

    Varisin genel oluşma nedenlerinin dışında gebelerde varis oluşumun ek sebepleri de vardır. Bu sebepler de varisi gebelerde daha sık görmemize yol açar:

    Hamilelerin damarlarındaki kan miktarı çok fazla arttığı için bu toplardamarlara ek yük bindirir. Rahim büyüyerek çevresinde bulunan bacak ana toplardamarlarına baskı yapması, bacaklardan kalbe kanın taşınmasını zorlaştırabilir. Ayaklarda biriken kan da damarlara ek yük bindirir ve toplardamarda varis oluşturur.

    Gebelikte varis neden oluşur sorusunun bir başka cevabı ise; 

    Hamilelik sırasında annenin vücudunda artan Progesteron hormonu damar duvarı üzerinde gevşetici etkide bulunur. Bu durumda toplardamarların genişlemesine yani varise yol açar. Ancak her halükarda varis hastalığının kalıtımsal bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Anne ve babanız varis hastası ise sizin de varis hastası olma ihtimaliniz vardır. Hatta bu ihtimal diğer kişilere göre daha fazladır.

    Varis oluşumunu önlemek için hamilelik döneminde varis çorabı kullanmanızı gün içinde olabildiğince ayaklarınızı yüksek bir noktaya kaldırmanızı ve bol bol dinlenmenizi öneririz. Dinlenmekten kastettiğimiz şey kesinlikle hareketsizlik değildir. Unutulmamalıdır ki varis hastalığının en önemli etkenlerinden birinin de hareketsiz yaşam olduğu unutulmamalıdır. Umarız gebelikte varis neden oluşur sorusuna cevap verebilmişizdir.

    Aklınıza takılan diğer sorular ve tedavi için bize ulaşın.

    Varisin Sebepleri hakkında ayrıntılı bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz. 

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • A
    Aslı Külhan07.06.2019

    Hocam merhaba, 12 yıllık öğretmenim bildiğiniz gibi bu mesleği yaparken çok uzun süre ayakta duruyoruz. Son zamanlarda geceleri bacaklarımda çok ağrı daha doğrusu sızı oluşmaya başladı. Acaba varis hastalığı olmuş olabilir miyim. Teşekkürler

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Aslı hanım merhabalar. Maalesef öğretmen çok hastam var. Varisler bir nevi siz öğretmenlerin meslek hastalığı olarak da bilinmektedir. Huzursuz bacak sendromu da olabilir. Ama bu gibi durumlarda iç varis gibi durumlarda çok fazla karşılaştığım unsurlardır. Sizi muayene etmem ve tanı koymam lazım kesin konuşmam için. 0532 385 31 893 numaralı hattımızı arayarak daha kapsamlı bilgi alabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  • E
    Erhan Tescan07.06.2019

    Hocam merhaba, benim ailemde çok varis hastası var. Ben varis hastalığından korunmak istiyorum. Varis olmamak için ne yapmalı bu konuda bilgi verir misiniz?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Erhan bey merhabalar. Genetik bir yatkınlığınız varsa varis oluşumu oranı sizde biraz daha yüksek seyrede bilir. Aşırı kilo alma, vurma-çarpma, uzun zamanlı yapılan seyahatlerden ve ağırlıklı yapılan sporlardan uzak kalmanız bir nebzede olsa sizi varislerden uzak tutacaktır.Teşekkürler.

  • T
    Tolga Baş13.12.2018

    benim bacaklarımın arkasında kalın kalın damarlar var. askere gitmeden önce yoktu. askerliğimden sonra bu damarlar çıktı. uzun süre ayakta durmak varise neden olmuş olabilir mi? nöbet tutarken olmuş olabilir mi?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Tolga bey öncelikle geçmiş olsun. Çok fazla ayakta durmaktan,egzersiz yapmaktan ve genetik yatkınlıktan dolayı varisleriniz oluşmuş olabilir. Biran önce tedavi olmanızı öneririm. İlerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz.Teşekkürler.

  • K
    Korhan Öncü11.10.2018

    Hocam merhaba, benim annemde de babamda da varis rahatsızlığı var. benim varis olmamam için yapmam gereken bir önlem var mıdır?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Korhan bey merhaba, varis genetik yatkınlık ile ortaya çıkar. Ancak bunun ortaya çıkması yaşam tarzınıza bağlı olarak geciktirilebilir. Bunun için spor yapmanızı ve hareketsiz bir yaşam sürmemenizi tavsiye ederiz.

Soru Sor
Adres Ufuk Üniversitesi Caddesi, Farilya Business Center, No: 8 Kat: 14 Ofis: 68 Çukurambar / Çankaya / Ankara Klinik 0312 224 1314 Mobil 0532 385 3193 Mail infodrrengin.com
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0312 224 13140532 385 3193