Genel anlamda kadınların %50-55 inde, erkeklerin ise %40-45 inde çeşitli toplardamar sorunu bulunur. Varisler 50 yaşının üzerindeki her iki insandan birinde vardır.
Varis Kimlerde Görülür varis tedavisi hakkında randevu için bize ulaşın.
Varis hastalığına neden olan diğer sebeplerin tamamı iç varis için de sayılabilir.
Temel olarak iç varise neden olan olay genetik yatkınlıktır. Ailesinde varis hastalığı geçmişi olan kişilerin kendilerinde de varis hastalığının görülmesi ihtimali yüksektir.
İç varis bacak kaslarının içinde bulunan ve dokuların arasında görülmesi mümkün olmayan toplardamarlarda görülen varis tipidir. İç varis hastalığına yakalanan kişilerin bu hastalığın teşhisini mutlaka bir radyoloji uzmanına yaptırmaları gerekir. Radyoloji uzmanları damarların durumunu renkli doppler ultrason ile tespit ederek hastalığın seviyesini ve durumunu hastalaya bildirebilir.
Gebelikte varis sorunun cevabı çok basittir aslında;
Hamile kaldığınızda vücudunuzdaki kan miktarı çok fazla artar. Artan kan miktarının taşındığı damarlar ise aynı miktarda kaldığı için bazı toplardamarlarda aşırı yük dolayısıyla varis oluşabilir. Damarların kapasitesinin çok üzerindeki bu kan miktarının damarların içine büyük bir basınç yaratacağı hiç kuşkusuzdur. Oluşan bu basınç karşısında toplardamarların içindeki kapakçıklar kanın aşağı doğru kaçışını engelleyemez ve kanın aşağı doğru kaçması ile bacaklarda şişme ve varise bağlı diğer şikayetlerin ortaya çıkmasın neden olur.
Varisin genel oluşma nedenlerinin dışında gebelerde varis oluşumun ek sebepleri de vardır. Bu sebepler de varisi gebelerde daha sık görmemize yol açar:
Hamilelerin damarlarındaki kan miktarı çok fazla arttığı için bu toplardamarlara ek yük bindirir. Rahim büyüyerek çevresinde bulunan bacak ana toplardamarlarına baskı yapması, bacaklardan kalbe kanın taşınmasını zorlaştırabilir. Ayaklarda biriken kan da damarlara ek yük bindirir ve toplardamarda varis oluşturur.
Gebelikte varis neden oluşur sorusunun bir başka cevabı ise;
Hamilelik sırasında annenin vücudunda artan Progesteron hormonu damar duvarı üzerinde gevşetici etkide bulunur. Bu durumda toplardamarların genişlemesine yani varise yol açar. Ancak her halükarda varis hastalığının kalıtımsal bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Anne ve babanız varis hastası ise sizin de varis hastası olma ihtimaliniz vardır. Hatta bu ihtimal diğer kişilere göre daha fazladır.
Varis oluşumunu önlemek için hamilelik döneminde varis çorabı kullanmanızı gün içinde olabildiğince ayaklarınızı yüksek bir noktaya kaldırmanızı ve bol bol dinlenmenizi öneririz. Dinlenmekten kastettiğimiz şey kesinlikle hareketsizlik değildir. Unutulmamalıdır ki varis hastalığının en önemli etkenlerinden birinin de hareketsiz yaşam olduğu unutulmamalıdır. Umarız gebelikte varis neden oluşur sorusuna cevap verebilmişizdir.
Aklınıza takılan diğer sorular ve tedavi için bize ulaşın.
Varisin Sebepleri hakkında ayrıntılı bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.
benim bacaklarımın arkasında kalın kalın damarlar var. askere gitmeden önce yoktu. askerliğimden sonra bu damarlar çıktı. uzun süre ayakta durmak varise neden olmuş olabilir mi? nöbet tutarken olmuş olabilir mi?
Tolga bey öncelikle geçmiş olsun. Çok fazla ayakta durmaktan,egzersiz yapmaktan ve genetik yatkınlıktan dolayı varisleriniz oluşmuş olabilir. Biran önce tedavi olmanızı öneririm. İlerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz.Teşekkürler.
Hocam merhaba, benim annemde de babamda da varis rahatsızlığı var. benim varis olmamam için yapmam gereken bir önlem var mıdır?
Korhan bey merhaba, varis genetik yatkınlık ile ortaya çıkar. Ancak bunun ortaya çıkması yaşam tarzınıza bağlı olarak geciktirilebilir. Bunun için spor yapmanızı ve hareketsiz bir yaşam sürmemenizi tavsiye ederiz.
Hocam merhaba, 12 yıllık öğretmenim bildiğiniz gibi bu mesleği yaparken çok uzun süre ayakta duruyoruz. Son zamanlarda geceleri bacaklarımda çok ağrı daha doğrusu sızı oluşmaya başladı. Acaba varis hastalığı olmuş olabilir miyim. Teşekkürler
Öncelikle geçmiş olsun Aslı hanım. Meslek hastalığı da olarak anılan varis problemlerinizi tedavi edebileceğimiz ameliyatsız,ağrısız,dikişsiz,anestezisiz yöntemlerimiz mevcuttur.En belirgin özelliklerinden biri olan gece kramları,ağrıları ve sızlamalardır. Buradan doğru tanı konması mümkün olmadığı için muayene olmanız gerekmektedir.Kliniğimizde kesi tanı için Dr. Rengin hocamızın size ayakta Doppler US çekmesi gerekir. Daha sonra bir venöz haritalama oluşturuluyor. Sizin için uygun olan tedavi planı Skleroterapi ( Köpük Tedavisi) mi ? yoksa Endovenöz Lazer Ablasyon mu ? buna karar veriliyor. Skleroterapi (Köpük tedavisi) Genelde kılcal varislerde ve orta derece varislerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. 1-2 senansa biter ama nadirde olsa 4-5 seans süren hastalarımızda oluyor. Bunun sebebi varislerin azlığına ya da çokluğuna bağlıdır. Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA) ; venöz yetmezlik,damar genişlemesi ve ameliyat olması gereken damarlarda uyguladığımız ikinci bir tedavi yöntemidir Tek senansta da biter.Ameliyatsız tedavimiz bu EVLA sayesinde hastalarımızın sağlığına hemen kavuşmasını ve yaşamına olumlu devam etmesinde en büyük etkendir. Kesi yok, dikiş yok ve anestezi almadan tedavilerinize yürüyerek gelip gideceğiniz bu tedavi yöntemlerimizde tekrarlama, herhangi bir sorun yaşamadan varislerinizden kurtulmanız mümkündür. Fiyat Bilgisi ve Randevu için bize (0312)224 13 14 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.