1. HASTA YORUMLARI
  2. SIK SORULANLAR
Ankara Varis TedavisiANKARA VARİS TEDAVİSİ
  1. HASTA YORUMLARI
  2. +90312 224 1314
Ankara Varis TedavisiAnkara Varis Tedavisi
Merhaba;Size hangi konuda yardımcı olabiliriz ?

Varis Neden Oluşur

Varis

Varisi olan hastaların en çok merak ettiği sorulardan biri de varis neden oluşur, sorusudur. Varisin temeldeki nedeni %70 genetik yatkınlıktır.

Varis Neden Oluşur

Uzun süre ayakta durmak gibi yer çekiminin etkisinin arttığı durumlarda veya kilo artışı ya da gebelik karın içi basıncın arttığı durumlarda, özet olarak toplardamar içindeki kanın yukarıya giden derin toplardamara boşalamadığı zamanlarda varis oluşur. 

Varis, bacaklarda deri içinde ya da deri altında çoğunluğu gözle görülebilen ya da parmak dokunuşuyla hissedilebilen kıvrıntılı toplardamar genişlemesidir.

Toplumun %20 ile %30’unda, yani her dört-beş kişinin birinde görülür. Çoğu kişi tarafından sadece kozmetik bir sorun gibi algılansa da, aslında varisler ayaklarda ağrı, kramp, yorgunluk ve ağırlık hissi, sıcaklık, şişlik, uyuşma, kaşıntı gibi yakınmalara yol açabilir.

Varis nasıl oluşur?

Normal bir damarda kan kalbe doğru sadece yukarı yönde akar. Çoğu damarın iç duvarında, kanın yukarıya geçmesine izin veren açılıp geri kaçmasını önlemek için kapanan ve böylece kanın aşağı doğru akmasını önleyen valfler vardır. Bu vanalar düzgün çalışmadığında damar “varis” haline gelir. Damar içindeki kan havuzları ve artan basınç, damarın şişmesine ve uzamasına neden olarak varisli bir damarla sonuçlanır.

Varisli damarlar geliştirme olasılığını artıran faktörler:

  • Cinsiyet:Kadın hormonlarının damar duvarlarını gerilme olasılığını arttırdığı düşünülmektedir.
    Hamilelik: Kadın hormonlarının daha yüksek seviyeleri ve uterusun vücuttaki ana damarlara uyguladığı basınç, hamile bir kadını varisli damarlar geliştirme olasılığını artırır. Bununla birlikte, bu kadınların%40'ı doğumdan sonraki 3 ay içinde varisli damarlarının kaybolduğunu bulmaktadır.
  • Genetik:Varisli damarlar geliştirme riskiniz, yakın bir aile ferdinde varsa daha fazladır.
  • Obezite:Aşırı kilo, venöz sistem üzerinde baskı uygulayarak varisli damarların gelişme şansını artırır. Obezitenin neden olduğu hareket kabiliyeti ve yüksek tansiyon, varisli damarların semptomlarını daha da kötüleştirecektir.
  • Yaş:Vücudumuzdaki tüm dokular, damar duvarları da dahil olmak üzere yaşlandıkça elastikiyetini kaybeder. Bu onların gerilme ve varis olma olasılığını artırır.

Varis özellikle deri altındaki toplardamarların genişlemesi, kıvrıntılı bir şekle bürünerek uzamasıdır.

Bir diğer varis şekli ise kılcal damar çatlamaları veya örümcek şeklinde görülen varislerdir.

Varisler çoğu kez bacak derisinin altında mavimsi renkte değişik çaplarda kıvrıntılı kabarıklıklar şeklinde görülür. Varisler yıllarca görünüm dışında bir şikâyete yol açmadan kalabilir. Ancak zamanla varisler ağrılı hale de gelebilir. Bacaklarda şişme ve bir süre sonra kronik toplardamar (venöz) yetmezliği gelişebilir. Varisli olan damarda kan pıhtısı oluşabilir ve tromboflebit olarak bilinen bu durumda bacakta ağrı, şişme ve kızarıklık olur.

Aslında varisin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Oluşan temel sorun toplardamar duvarında oluşan yapısal bozukluk nedeniyle damarın genişlemesidir. Ancak asıl başlangıcın damar duvarındaki bozukluk mu, yoksa kapakçıklardaki hasar mı olduğu net değildir.

Varise ailesel bir yatkınlık söz konusudur ve olguların önemli bir kısmında aile bireylerinde de varis vardır. Bir çalışmada anne veya babasında varis bulunan bireylerde varis gelişme olasılığının % 80 olduğu bildirilmiştir. Hamilelerde de varis sıktır. Bunun nedeni erken dönemde değişen hormonal dengedir. Bilindiği gibi hamilelik sürecinde anne de bazı hormonların düzeyi çok artar. İşte bu hormonlar damar duvarındaki düz kasları da etkiler ve damarlar genişler.

Daha ileri hamilelik döneminde anne rahminde büyüyen bebeğin mekanik olarak etraftaki toplardamarlara baskı yapması da rol oynar. İyi olan doğum sonrası birkaç ay içinde bu varislerin %60-70 oranında düzelmesidir.

Varislerin daha nadir olan nedenleri de vardır. Derin toplardamarları tıkalı olan bireylerde yüzeysel toplardamarlar tüm bacağın kirli kan dönüşünü üstlenirler. Bu nedenle çapları artar ve varis görünümü alırlar. Ancak bu damarlara dokunulmamalıdır, çünkü bunlar vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Ayrıca atardamar ile toplardamarlar arasında bağlantılar oluşan bazı hastalarda da varis oluşabilir. Burada da altta yatan hastalık düzeltilmelidir.

Varis neden oluşur sorunuza cevap bulamadıysanız daha fazla bilgi için bize ulaşın.

Varis Neden OluşurSık Sorulan Sorular3
  • İç Varis Neden Oluşur?
    İç Varis Neden Oluşur?

    Varis hastalığına neden olan diğer sebeplerin tamamı iç varis için de sayılabilir. 

    Temel olarak iç varise neden olan olay genetik yatkınlıktır. Ailesinde varis hastalığı geçmişi olan kişilerin kendilerinde de varis hastalığının görülmesi ihtimali yüksektir. 

    İç varis cilt yüzeyinden görülen varis hastalığından farklı değildir. 

    İç varis bacak kaslarının içinde bulunan ve dokuların arasında görülmesi mümkün olmayan toplardamarlarda görülen varis tipidir. İç varis hastalığına yakalanan kişilerin bu hastalığın teşhisini mutlaka bir radyoloji uzmanına yaptırmaları gerekir. Radyoloji uzmanları damarların durumunu renkli doppler ultrason ile tespit ederek hastalığın seviyesini ve durumunu hastalaya bildirebilir. 

    İç varis tedavisi için hemen bize ulaşabilirsiniz. 
  • Varis Neden Olur Nasıl Geçer?

    Varis bacak toplardamarlarının görevini yapamaması dolayısıyla oluşur.

    Bacak toplardamarları görevlerini damar içinde bulunan ve kanın sadece yukarıya doğru akmasını sağlayan kapakçıklar sayesinde yaparlar. Bu kapakçıkların kanı aşağı kaçırması ile birlikte toplardamar görevini yapamaz hale gelir ve içindeki kanın oluşturduğu basınç ile genişlemeye başlar. Genişleyen damar içindeki kapakçıklar daha da bozularak artık hiç işlev göremez hale gelir.

    Varis herhangi ilaç ile bitkisel tedavi ile ya da kremle geçmez. Varis olmuş damarın çapının daralması fiziken mümkün değildir. Kullanılacak kremler ilaçlar ve bitkisel kürler tedavi etmez, şikayetleri geçici olarak hafifletebilir.

    Bu nedenle varis ya eski yöntem olan ameliyatla varis tedavisi, ya da ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri ile tedavi edilir.

    Ameliyatsı varis tedavisi yöntemleri; 
    • Lazerle varis tedavisi 
    • Buharla varis tedavisi 
    • Radyofrekans ile varis tedavisi
    • Köpükle varis tedavisi ve 
    • Skleroterapidir. 

    Zamk ile varis tedavisi de son zamanlarda ülkemizde uygulanmakla birlikte klinik sonuçları halen çok netleşmemiş olduğundan ve kullanılan malzemenin dolaşıma geçmesi riskinden dolayı kliniğimizde tercih edilmemektedir.

  • Gebelikte Varis Neden Oluşur?
    Gebelikte varis neden oluşur diye sorar anne adayları

    Gebelikte varis sorunun cevabı çok basittir aslında;

    Hamile kaldığınızda vücudunuzdaki kan miktarı çok fazla artar. Artan kan miktarının taşındığı damarlar ise aynı miktarda kaldığı için bazı toplardamarlarda aşırı yük dolayısıyla varis oluşabilir. Damarların kapasitesinin çok üzerindeki bu kan miktarının damarların içine büyük bir basınç yaratacağı hiç kuşkusuzdur. Oluşan bu basınç karşısında toplardamarların içindeki kapakçıklar kanın aşağı doğru kaçışını engelleyemez ve kanın aşağı doğru kaçması ile bacaklarda şişme ve varise bağlı diğer şikayetlerin ortaya çıkmasın neden olur.

    Varisin genel oluşma nedenlerinin dışında gebelerde varis oluşumun ek sebepleri de vardır. Bu sebepler de varisi gebelerde daha sık görmemize yol açar:

    Hamilelerin damarlarındaki kan miktarı çok fazla arttığı için bu toplardamarlara ek yük bindirir. Rahim büyüyerek çevresinde bulunan bacak ana toplardamarlarına baskı yapması, bacaklardan kalbe kanın taşınmasını zorlaştırabilir. Ayaklarda biriken kan da damarlara ek yük bindirir ve toplardamarda varis oluşturur.

    Gebelikte varis neden oluşur sorusunun bir başka cevabı ise; 

    Hamilelik sırasında annenin vücudunda artan Progesteron hormonu damar duvarı üzerinde gevşetici etkide bulunur. Bu durumda toplardamarların genişlemesine yani varise yol açar. Ancak her halükarda varis hastalığının kalıtımsal bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Anne ve babanız varis hastası ise sizin de varis hastası olma ihtimaliniz vardır. Hatta bu ihtimal diğer kişilere göre daha fazladır.

    Varis oluşumunu önlemek için hamilelik döneminde varis çorabı kullanmanızı gün içinde olabildiğince ayaklarınızı yüksek bir noktaya kaldırmanızı ve bol bol dinlenmenizi öneririz. Dinlenmekten kastettiğimiz şey kesinlikle hareketsizlik değildir. Unutulmamalıdır ki varis hastalığının en önemli etkenlerinden birinin de hareketsiz yaşam olduğu unutulmamalıdır. Umarız gebelikte varis neden oluşur sorusuna cevap verebilmişizdir.

    Aklınıza takılan diğer sorular ve tedavi için bize ulaşın.

    Varisin Sebepleri hakkında ayrıntılı bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz. 

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • H
    Hatice13.10.2020

    Merhaba hocam bnde yaklasik 5 yildir ic varis var 1 bucuk yil once ic varisten ameliyat oldum kontrollerimi aksatmiyrm en son 1 aya once gtmistim ultrasona grdim kalbe giden 3 ana damarda kacak var dedi doktorum ana damardaki kacaklar nedir ne kadr tehlikelidir????doxium kullaniyrm simdi corapla Bn internette cok doktorn yazisini okudum ana damardaki kacaklar ayakta ultrasonla belli oluyormus bna yatarak baktilar ultrasona bidaha grmm gerekir mi acaba ????? Birde yuzeysel varislerime kopuk tedavisi yaptirdim Yaptirdigim bolgenin yakinlarinda yuzeysel varislerm cikmaya basladi normal mi bunlar ???? corap ilac kullandigim halde ayaklarim cok sisiyor ozellikle yatmaya yakin sabah uyaninca sizce bu sismeler bu damardaki kacaklardan mi kaynaklaniyor acaba..

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba Hatice hanım öncelikle geçmiş olsun. Size doppler ultrason çekmeden net bir şey söylemem maalesef mümkün değildir. Kesin tanı için muayene etmem gerekiyor, sonuca göre sizi daha sağlıklı bilgilendire bilirim. Detaylı bilgi için 0532 385 31 93 numaralı hattımızı arayabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  • D
    Duygu26.02.2020

    Hocam iyi aksamlar.benimde sol bacagimin arka bolgesinde gorunur sekilde varisler olustu iki dogum yaptim ama genetikde olabilir die dusunuorum annemdede var cunku.hamileyken kadin dogum doktoruma sordum bunun icin ne yapmam gerektigini oda bana dogumdan sonra mutlaka hastaneye gidip gostermem gerektigini soylemisti o varisleri yakıyolar dedi ama anliyamadim.tam olarak nasil bi islem yapilio yazarmisin lutfen

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Duygu hanım merhabalar öncelikle geçmiş olsun. Kılcal ve orta dereceli varislere köpük skleroterapi tedavisi yapıyorum. İç varis, venöz yetmezlik, damar genişlemesi vb. gibi varis problemlerinde Endovenöz Lazer Ablasyon tedavisi (EVLA) yapıyorum. Daha detaylı bilgi için (0312) 224 13 14 yada 0532 385 31 93 numaralarımızı ararsanız size bilgi vereceklerdir. Sağlıklı günler dilerim.

  • A
    Ali Özçelik08.11.2019

    Hocam , kolay gelsin yaklaşık 6 senedir toplardamar venn yetmezliği hastalığım var... son kontrolümde ameliyat gerekiyor dendi ama eşimin hamileliğinden dolayı erteledim... son zamanlarda bacaklarda ve kalça, bel ağrılarım başladı.., varis kalça ve bele vurur mu ?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Ali bey merhabalar. Sinirlere bakı yapıyorsa bel ve kalçada ağrı yapabilir. Pıhtı da oluşturmuş olabilir. Geçmiş olsun.

  • F
    Fadime28.06.2019

    Merhaba hocam annemin dizde kramplar var kasları geriliyo akşam ağrıları çok oluyo bunun sebebi nedir ne yapılması lazım

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Fadime hanım merhaba, Bacaklarda ve dizde görülen kramplar varise işaret edebileceği başka sağılık sorunlarına da bağlı olabilir. Bu nedenle ayrıntılı bir muayene olmanızı tavsiye ediyorum.

  • A
    Ayten Kuşçu07.06.2019

    Hocam merhaba, ben son bir yılda çok kilo aldım, varisler oluştu. Kilo versem zayıflayınca varis geçer mi?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Ayten hanım merhabalar. Varisler yağlı dokuyu sever. Kilo vermeniz oluşabilecek yeni varislerden sizi koruyacaktır. Lakin oluşan varisleriniz ilerleme yapabilir. Bunun için en kısa zamanda tedavi edilmeniz ve muayene olmanız gerekmektedir. Ne yazık ki oluşan varislerin varis çorabı ile tedavisi mümkün değildir.Teşekkürler.

  • E
    Elmas05.03.2019

    hocam selamlar benim bacaklarımda sürekli ağrı var bu zaman zaman sızı şeklinde de oluyor haftada 1 gün mola veriyo onun dışında gece gündüz farketmiyor ağrıyor, ultrason ve doppler yapıldı bacağın birinde dış varis onu hallederiz ameliyatla ama venoz yetmezlik iç varis için yapılacak bişey yok şuan denildi benim ayrıca kalçada (koksa artroz ) var protez önerildi yaşım 55 olmayı düşünüyorum her iki kalçadada 1. sorum iç varis dokunamıyoruz denildi tedavisi varmı 2. sorum ise bu ağrıların asıl nedeni kireçlenmemidir, iç varis kaynaklımıdır ?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Elmas hanım öncelikle geçmiş olsun. Venöz yetmezlik,damar genişlemesi,ameliyatlık damarların elbette tedavisi vardır. Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA). Ameliyatı ben hastalarıma önermiyorum ve ameliyat olup tedaviye gelen çok hastam var. Pek sağlıklı bir yöntem değildir. Şöyle ki sizi muayene etmeden ağrılarınızın neye bağlı olduğunu söylemem oldukça güç. Fakat kalça probleminizden dolayı bacaklara yük bindirme durumunuza bağlı olarak varisleriniz size ciddi problemler yaratacaktır. Tedavinizden sonra varisler yok olacağı için bu kramp,ağrı vb. durumlar yüksek olasılıkla ortadan kalkacaktır.Daha detaylı bilgi için bize bırakmış olduğunuz telefon numaradan sizi arayacaklar.Teşekkürler.

  • G
    Gülizar Mert08.01.2019

    Hocam merhaba, Benim bacaklarımda son bir seneye kadar hiç varis yoktu. Hamile kaldım gebelik süresi içinde varis oluşmadı. Şimdi birden bire varis oluşmaya başladı. Bu varisin nedenleri ne olabilir. Teşekkürler

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Gülizar hanım geçmiş olsun. Kilo artışı veya genetik yatkınlığa bağlıda oluşabilir. Gebelikten sonra çok sık karşı karşıya geldiğim bir durumdur varisler. Derin sistemde, sizin farkına varamadığınız olmuştur. Zaman geçtikçe çoğalmış ve yüzeye yakınlaşmış da olabilir. Sizi muayene etmeden nedenini söylemem de pek doğru olmaz. En kısa zamanda varisleriniz için muayene ve tedavi olmanızı öneririm. Detaylı bilgi ve randevu için 0532 385 31 93 numaralı klinik numaramızı arayabilirsiniz.

  • A
    Ayşe Şimşek06.01.2019

    Hocam merhaba daha 19 yaşındayım bacaklarımda varis var küçükler ama biraz yol yürüsem agrım oluyor doktora gitmelimiyim ileride büyük sorunlara yol açar mı?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Ayşe hanım geçmiş olsun, durumunuzun anlaşılabilmesi için ayakta renkli doppler ultrason yapılması gerekir. Venöz yetmezliğiniz varsa tedavi edilebilir. Ayrıntılı bilgi için 0 532 385 31 93 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

  • T
    Tuana T.02.01.2019

    Hocam merhaba, bacaklarda varis neden olur benim ailemde hiç kimsede varis yok. Söylediğiniz gibi biri de değilim. Spor da yapıyorum. Bunun daha fazla ilerlememesi için ne önerirsiniz. Teşekkürler

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Tuana hanım geçmiş olsun. Ailevi yatkınlık varis nedenlerinden biridir. Ancak tek neden bu değildir. Kanımca başka nedenlerle varis hastalığı oluşmuş olabilir. Örneğin aşırı kilo alınması, gebelik, hareketsiz yaşam, uzun süre ayakta durmak da varise neden olabilir. Bazen ağır spor yapmak da varise neden olabilmektedir. Bunu anlamanın yolu varis muayenesi olmanız ve doktorun bu sebebi ortaya çıkarmasını sağlamaktır. Varisin ilerlememesi için bize ulaşınız.

  • A
    Aysel Körpe01.12.2018

    hocam merhabalar benim bundan 5 yıl önce bacağımın üzerinden kaza sırasında araç geçti. Bacaklarımda şimdi çok sayıda damar görünüyor. bu kaza varis olmasına neden olmuş olabilir mi teşekkürler

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Aysel hanım öncelikle geçmiş olsun. Bacaklarınıza uygulanan yüksek miktarda basınç sağlıklı damarlarınızın yapısını bozarak varise sebep olmuş olabilir. Hak verirseniz ki buradan sizi görmeden ve doppler ultrason ile damarlarınıza bakmadan tanı koymam oldukça zor. En kısa zamanda kliniğimize bir muayeneye gelmenizi öneririm.Teşekkürler.

  • K
    Kamile29.11.2018

    Selamun aleykum hocam ben 28 yaşindayim 6 ay once uçuncu çocugumu doğurdum hamilelikte ayaklarimda hafif varizler oluşmuştu pek sikinti vermedi ama bir haftadir sağ ayagimda uyusukluk hissediyorum varizlerden kaynaklanabilir mi uyusukluk

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhabalar Kamile Hanım öncelikle geçmiş olsun.Gebeliğe bağlı varisleriniz oluşmuş. Göz ardı etmemenizi öneririm. Akciğere pıhtı atma riski,kramp,şişlik,yürüme zorluğu,uyuşukluk vb. gibi durumlar varislerinizin habercisidir. Bize bırakmış olduğunuz telefon numarasından size ulaşacağız ve detaylı bilgi vereceğiz.Teşekkürler.

  • P
    Plasiyer11.10.2018

    benim ayaklarımda gün sonunda hem şişlik hem de ağrı oluyor. işim gereği bütün gün araç kullanıyorum. bu ağrılar ve şişlik varisten midir? bir de varis ise buna yaptığım meslek sebep olmuş olabilir mi?

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Uzun süre araç kullanmak ayaklarda şişmeye neden olabilir. Ancak tek başına varis sebebi değildir. Tarif ettiğiniz belirtiler varise benzese de renkli doppler ultrason eşliğinde muayene etmeden kesin bir kanıya varmak doğru değildir. Varis muayenesi için lütfen randevu alınız.

  • T
    Teoman Akınal02.09.2017

    hocam varis hastalığının ailevi olduğunu yazmışsınız.. ailemde hiç kimsenin varisi yok. benimde görünen bir belirtim yok.. fakat çok fazala ağrım var ben variz hastası olabilir miyim.

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Teoman bey merhaba, Bacaklarınızdaki ağrı gizli varis belirtisi olabilir. Bunu anlamanın en kesin yolu renkli doppler ultrason eşliğinde ayakta varis muayenesi olmanızdır. Varis muayenesi olmak için lütfen randevu alınız.

Soru Sor
Adres Ufuk Üniversitesi Caddesi, Farilya Business Center, No: 8 Kat: 14 Ofis: 68 Çukurambar / Çankaya / Ankara Klinik 0312 224 1314 Mobil 0532 385 3193 Mail infodrrengin.com
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0312 224 13140532 385 3193